X

Aşk Acısından Kurtulmak

Aşk Acısından Kurtulmak

Çoğumuz ‘Duygusal Yaralar’ımızın hapishanesinde yaşamaktayız.

Çocukluğumuzda meyve soyarken kestiğimiz parmağımızı suya soktuğumuzda, canımız nasıl da yanardı. Benzer şekilde iyileşmemiş eski ‘Duygusal Yaralar’ınız da gündelik yaşamdaki olayların etkisi ile canımızı yakabilir. Duygusal Yaraları İyileştirmek önemlidir. Geçmişten getirdiğimiz birikimler yüzünden ‘burada ve şimdi’de yaşayamıyoruz. Bu yüzden,  Aşk Acısından Kurtulmak önemlidir.

Güneşli bir günde plaja gittiğimizde, sırtımız güneşte yanardı.Eve döndüğümüzde,acı devam ederdi ve kimse sırtımıza dokunmasın isterdik. Bu günlerce sürerdi.

Yukarıda sözünü ettiğimiz maddi acılar gibi iyileşmemiş Duygusal Yaralar’ın yol açtığı acılar da, bizi aşırı duyarlı bir hale getirir. Bu yüzden başkaları için çok normal olan davranışlar bile, bizim öfkelenişimize sebep olabilir. Küçük şeyler bile canımızı sıkabilir. Çünkü eski ‘Duygusal Yaralar’ımıza dokunmuşlardır. NLP dili ile negatif çapalarımızı ateşlemişlerdir.

Bu ‘Duygusal Yaralar’, bizim Beden Dili işaretlerimizi ve Ses Tonumuzu etkilemektedir.

Duygusal Bagajlarımız Ne Kadar Ağır

Duygusal Yaraları İyileştirmek için kendinize zaman ayırmalısınız.

NLP Eğitmeni Ralph Watson, insanların ağır duygusal bagajlarıyla NLP Seanslarına ve Eğitimlerine geldiklerini, fırsatını buldukları bir pratik anında bu bagajları çözsün diye NLP Eğitmeni’nin önüne koyduklarından söz ederdi. Ağlayanlar, sızlayanlar olurdu.

Shirley MacLaine, “Going Within” adlı kitabında, bütün eski varsayımlarımızı ve kendimizle ilgili, sevdiğimiz insanlarla ilgili inançlarımızı sorgulamamızı öneriyordu. Şöyle diyordu:

“Hepimiz incinmelerle, yaralanmalarla ve eski yara izleriyle doluyuz. Ve bunlar içimizde taşıdığımız Negatif Bagajlarımızı ya da Duygusal Bagajlarımızı, ‘Duygusal Yaralar’ımızı oluşturuyor. Ben eski Negatif Bagajlarımı çok gerilerde bıraktım.”

Shirley MacLaine kitabın başka bir yerinde şöyle diyordu:

“Benim bütün fiziksel problemlerim, önce bilincimde başlıyor. Ya bir Korku ile, ya bir Reddedilmek ile ya da bir Değersizlik duygusu ile bağlantılı oluyor.”

Duygusal Yaralar ve Beklentiler

Bir kadının sevdiği erkekten telefon beklediğini hayal edin. Telefonla arar diye beklediği kişi, kadını telefonla aramasın. Cepten mesaj da göndermesin. Böyle bir durumda, kadın kendisini kötü hissetmek zorunda mıdır? Araması gerektiği halde aramayan kişi, kötü bir insan olduğu için mi aramamıştır?

Acaba kadını aramayan erkek de, kadını aramadığı için kendisini kötü hissediyor olabilir mi? Eğer bu erkeğin iyileşmemiş eski bir duygusal yarası yok ise, kendisini kötü hissetmeyecektir.Yukarıda sözünü ettiğimiz kadın, kendisini kötü hissediyor, çünkü Sosyal Onay’a ihtiyacı var. Daha önceki yıllarda insanlar onu onaylamadığı için, onu görmezden geldiği için, onu reddettiği için yaralanmıştı. Bu yüzden, arasın diye beklediği erkek onu aramadığında, bu davranış ‘incitici bir davranış’ olduğu için değil, fakat ‘geçmişte reddedildiği anları hatırlattığı için’ kadın inciniyor. Kadının sorunu Aşk Acısından Kurtulmak değil, istediği aşkı yaşayamamaktı. Kadının Beden Dili ve Ses Tonu bu mesajı aktarmaktaydı, kadın farkında olmasa da.

“Beden Dili” Açısından Ayrılık ve Etkileri

Reddedilmek, Ayrılık ve Depresyon, kadınları etkilediği kadar erkekleri de etkiler. Böyle insanların aurası siyah bir bulut gibidir. Konuşmalarına bile gerek kalmadan, çevrelerinde sıkıntı atmosferi yaratırlar. Negatif İçsel Temsiller, insanın ruh halini ve fizyolojisini, yani Beden Dili’ni ve Ses Tonu’nu etkiler. Bazen sesleri teneke trampet gibi çıkar. Meditasyon yapan kişiler, bu Sözel Olmayan İletişim işaretlerini, Meditasyon yapmayanlara göre daha net algılar. Stres, Kaygı ve Depresyon gibi negatif düşünce ve duygular, insanların nefsini ve bedenini büzer. Bazen bir köşeye oturup kıvrılırlar, bazen de sinirlendikleri anlarda çevrelerindeki insanlara sözel saldırıda bulunurlar. Aşk Acısından Kurtulmak onlar için imkansız gibidir.

“Eski Sevgiliyi Yeniden Kazanmak” Açısından Duygusal Yaralar ve Etkileri

Acaba yukarıda sözünü ettiğimiz kadının ‘Duygusal Yaralar’ının sebepleri nelerdi?

“Mavi Ay” dizisindeki Bruce Willis ve Cybill Shepherd‘ın birbirleriyle Negatif İletişim kurmalarının sebebi neydi?

Neden birbirleriyle Pozitif İletişim kuramıyorlardı?

Mutlu bir ilişki için, insanların Pozitif İletişim kurmaları, Ses Tonu ve Beden Dili ile aktardıkları mesajların farkında olmaları gerekmez mi? Kendi ruh hallerinin farkında olmaları gerekmez mi?

“Eski Sevgiliyi Yeniden Kazanmak” kararı verecekseniz, o zaman sevgiliniz ile iletişim kurmak biçiminizi ve tutumlarınızı değiştirmek zorundasınız. Eski stratejileriniz ile yeni bir yolda yürüyemezsiniz.

“Eski Sevgiliyi Tamamen Unutmak” kararı verecekseniz, geçmişi unutmak için, geçmişte oluşmuş Duygusal Yaralarınızı İyileştirmek için, Aşk Acısından Kurtulmak için Psişik Enerjinizin kalitesi üzerinde çalışmak zorundasınız.

İnsanın bilinç düzeyi ve bilinçaltı düzeyi bir bütündür. Bazen bilinciniz ile bir şeye karar verirsiniz, fakat gerçekleştiremezsiniz. Bunun sebepleri bilinçaltınızda gizlidir. Bu yüzden bilinçaltınız ile iletişim kurmak zorundasınız. Bilinçaltınızın tercihlerini öğrenmek zorundasınız.

“Aşk Acısından Kurtulmak/Duygusal Yaraları İyileştirmek” Açısından Ayrılık ve Etkileri

Kırık bir kalbi nasıl onarabilirsiniz?Aşk Acısından Kurtulmak mümkün müdür?

Dışsal olaylar içimizde ‘İçsel Temsiller’ olarak kaydedilir. Bu kayıtların içinde insanlara, olaylara, durumlara ve kendimize verdiğimiz tepkiler de kaydedilir. Bunlar aslında bizim yorumlarımızı kapsadığından, Birinci Zihinsel Harita olarak adlandırılır. Kadın, sevgilisinin ayrılış anında kendisine söylediklerini bir başkasına aktarırken, bu Birinci Zihinsel Harita’dan hareket eder. Gerçekten olan ne ise o’ndan değil. Bu kadının Konuştuğu Sözler, İkinci Zihinsel Harita’dır. Arkadaşı bu kadını dinlediğinde, aslında gerçekten olan ne ise o’nu değil, fakat kadının Algı Filitreleri’nden geçmiş yorumlarını dinlemektedir.  Aynı zamanda “Beden Dili”ni gözlemlemektedir. Kadının Ses Tonu’nu değerlendirmektedir.Eğer Konuşulan Sözler ile “Beden Dili” arasında bir tutarsızlık var ise, Mehrabian Kuralı’na göre, “Beden Dili” işaretleri ve Ses Tonu kriter kabul edilecektir. Aşk Acısı ve Depresyon, insanın aklını bloke eder. İnsan doğru karar veremez bir hale gelir. Aşk Acısından Kurtulmak bunun için gereklidir.

Beden Dili ve Yaşam Koçluğu Eğitmeni Ahmet Y. Özbilen ile Meditasyon ve NLP Eğitmeni Cengiz Erengil’in hazırladığı “Sözel Olmayan İletişim/Beden Dili”“Eski Sevgiliyi Yeniden Kazanmak” ve “Aşk Acısından Kurtulmak/Duygusal Yaraları İyileştirmek” adlı e-kitaplar, bu durumdaki genç kızların sorularını yanıtlamakta ve onlara daha kaliteli ilişkiler kurabilmek için, kendilerini nasıl güçlendirebileceklerinin yollarını öğretmektedir.

Benzer Konular:

Ahmet Özbilen-Cengiz Erengil: